Painonindeksi

 

Painoa mitataan ns. painoindeksillä, jossa sitä verrataan pituuteen saaden vertailtavuutta pituuden ja painon suhteen. Normaalisti painoindeksi vaihtelee 20-25 välillä. Painoindeksi 20-18 viittaa lievään alipainoon ja 18-14 selvään alipainoon. Nykyisen kauneusihanteen mukaisesti osa nuorista omaksuu liian jyrkän laihdutuslinjan ja osa muotimaailmassa malleina toimivista nuorista naisista ovat yleensä lievästi tai selkeästi alipainoisia. He toimivat usein ruumiinkuvansa suhteen esimerkkeinä muille nuorille.

Anoreksiassa painoindeksi laskee pahimmillaan alle 15, minkä vuoksi normaali kotihoito ei enää onnistu syömishäiriön takia. Kysymyksessä on siis vaihteleva-asteinen ravitsemushäiriö, joka saattaa nuoruusiässä esiintyessään johtaa mm. riittämättömään luuston kehitykseen ja altistaa myöhemmin luuston haurastumiselle eli osteoporoosille.

Painoindeksi 25-30 on merkki lievästi kohonneesta ylipainosta. Yleensä syynä on kulutusta suuremman energiamäärän varastoitumisesta rasvakudokseksi. Yli 30 painoindeksi tarkoittaa jo selkeää ylipainoa ja yli 35 painoindeksi viittaa vakava-asteiseen/sairaalloiseen ylipainoon, jolloin riski erilaisista sisäelin-, verisuoni- ja tuki- ja liikuntaelinsairauksien mahdollisuudesta on kasvanut.

Vyötärönympärys

Vyötärönympärysmittaa käytetään osana ylipainon ja samalla ihonalaisen rasvakudoksen paksuuden osoittajana. Lisääntynyt rasvakudos lisää taipumusta saada metabolinen syndrooma. Varsinkin miehillä vyötärönympärysmitta kertoo kehon ylipainosta rasvan kertyessä vatsan ympärille (ns. omenavatsa). Naisilla ihonalainen rasvakudos jakaantuu tasaisemmin koko keholle ja varsinkin lantiolle.

Miehillä tavoiteltava vyötärönympärys pitäisi olla alle 90cm ja naisilla alle 80 cm. Mitä suurempi vyötärönympärys on, sitä paksumpi on ihonalainen rasvakudos ja riski liitännäissairauksiin. Miehillä yli 100 cm leveämpi vyötärönympärys aiheuttaa jo huomattavan riskin liitännäissairausille. Naisilla sama raja kulkee noin 90 cm:ssä. Yleisesti lisääntynyt ihonalainen rasvakudos altistaa koko yksilön verenpaineen, verensokerin ja veren rasva-arvojen nousulle. Mikäli vyötärönympärys ylittää huomattavan riskin lukemat, olisi syytä miettiä elämäntapojen muutoksia tarvittaessa hoitoalan ihmisen kannustamana.